zondag 12 mei 2013

Een echt Hollandse dag.

Gisteren een echt Hollandse dag met typisch Hollandse activiteiten en dito weer: flink bewolkt met buien.
Eerst naar de geraniummarkt. Lastig fotograferen met twee (toen nog lege) boodschappentassen en een open paraplu in de regen. Ondanks de regen was het nog best druk. Ik ben drie keer heen en weer gelopen naar mijn auto met gekochte planten, dus er is weer werk aan de winkel.
's Middags klaarde het wat op, dus op de fiets naar de molen, vanwege nationale molendag.
Alleen die dag is de molen versierd met vlaggetjes. Het is een achtkante houten grondzeiler. De molenaar kan hem vanaf de grond bedienen. het is ook een bovenkruier, wat betekent dat de molenaar alleen het bovenste gedeelte, de kap met het wiekenkruis, op de wind hoeft te zetten. Het is een korenmolen. De molen heeft drie zolders, op de eerste verdieping liggen de maalstenen. Via het luiwerk, een ingenieus hijssysteem op de derde verdieping worden de zakken met graan daarheen gehesen. Beneden wordt het meel in een zak opgevangen. Ook van beneden bedient de molenaar de licht, waarmee hij kan regelen hoe dicht de stenen op elkaar draaien. Dit in verband met de niet constante wind.
Met snelle sluitertijd om beide raderen te laten zien.
De voorste beweegt de stenen, de achterste wordt bewogen door de draaiende wieken.
de uitstulpingen van het achterste rad duwen tegen de spijlen van het voorste rad. Beide onderdelen slijten en moeten af en toe vervangen worden. Ook worden ze onderhouden met bijenwas.

Met langzame sluitertijd: je kunt nu zien dat het achterste rad bewoog. Het voorste niet, want dan moeten ze tegen elkaar worden gezet en dit gebeurt alleen als er gemalen wordt.
Ik heb wel 4 zakjes verschillende soorten meel meegenomen: voor pannekoeken, voor kruidkoek, 5-granenmeel en ècht vokorenmeel. Het meel voor het volkorenbrood van de echte bakker komt uit een fabriek. Dit is eerst mechanisch in verschillende onderdelen gesplitst en wordt dan later weer samengevoegd.
Extra leuk is, dat één van mijn betovergrootvaders ook molenaar was. Op die plek staat nog steeds een molen, maar alleen het onderste deel, dat nu woonhuis is. Tijdens mijn voorouderonderzoek ontmoette ik ook een man met een molenaar-voorouder. Die weet nu alles van de molens in de regio en hij hoopt dit najaar zijn bevoegdheid als molenaar te halen, zo kan het lopen.
Op de terugweg regende het weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten